Limfna drenaža – ročna

Terapevtska metoda, ki jo uspešno uporabljamo pri terapijah pri odpravi celulita. S pomočjo tehnik limfne drenaža povečamo pretok limfe medcelične tekočine.

Ročna limfna drenaža je terapevtska metoda, ki jo uspešno uporabljamo pri terapijah pri odpravi celulita.

S pomočjo tehnik limfne drenaža povečamo pretok limfe medcelične tekočine.

Posledice povečanja kroženja limfe pa so:

  • s povečanjem pretoka limfe se poveča odvajanje strupov iz telesa
  • poveča se tudi cirkulacija krvi in s tem dostop kisika do celic
  • povečanje proizvodnje limfocitov v limfatičnih organov, kar krepi obrambni mehanizem
  • vpliv na avtonomni živčni sistem, kar ima antistresni, protibolečinski učinek (v našem spominu je 48 ur!)

 

Ročna limfna drenaža pri terapijah pri odpravi celulita traja od 30 do 55 minut, odvisno od dela telesa, ki ga tretiramo..

Kaj je limfna drenaža?

Osnovna tehnika ročne limfne drenaže so počasni, nežni in ponavljajoči gibi. Proksimalne dele dreniramo pred distalnimi in tako sproščamo pot odtoka tekočine. Gibi sledijo limfnemu toku ter stimulirajo krčenje limfnih žil. Prijemi potekajo enakomerno in ritmično, pritisk ne sme biti takšen, da bi koža pordela.

Kratka zgodovina limfne drenaže

Kratka zgodovina limfne drenaže

O obstoju žil, ki prenašajo »belo kri« je govoril že Hipokrat (460-370 pr.n.št.) in Aristotel (384-322 pr.n.št), ki je govoril o majhnih žilah, ki vsebujejo brezbarvno tekočino.

Konec 19. stol. je Avstrijec Winiwater razvijl metodo zdravljenja s pomočjo limfne drenaže. Priporočal je nežno, lahko masažo od proksimalnih do distalnih delov, uporabo sistemov kompresije in dvigovanje prizadetih ekstrimitet.

Leta 1930 je Danec Emil Vodder ugotovil, da z masažo, drenažo oteklih, trdih bezgavk lahko izboljšamo stanje telesnih tkiv, ki so tako boljše prehranjena in očiščena strupov in odpadkov . Limfi je pripisal regeneracijsko in nutricijsko (prehranjevalno) funkcijo.